Zoeken

doorsnede infoHet geleverde draad is te dun!

Dat is een opmerking die ik vaak krijg. Het is waar. Geen enkele leverancier levert draad die exact de doorsnede heeft (in mm2) die hij opgeeft. De fabrikanten (zo vertellen ze mij) gaan uit van de weerstand van de kabel, meestal opgegeven in ohm/km. Bij gebruik van beter gezuiverd koper mag de draad dus iets dunner zijn. Maar ze blijven wel de oorspronkelijke doorsnede aangeven dus 4,0 mm2 voor draad die in werkelijkheid 3,84 mm2 is.
Om de webshop een beetje 'normaal' te houden gebruik ik de doorsnede's die de fabrikant opgeeft in mm2.
Ik ben begonnen met af en toe de weerstand van een haspel draad te meten. Daaruit blijkt dat de dunste draad ook de hoogste weerstand heeft. Dus dat verhaal over 'beter gezuiverd koper' lijkt toch niet helemaal te kloppen. Is er een 'voorgeschreven' maximale weerstand voor elke draaddoorsnede? ik weet het niet.

Is dit iets om wakker van te liggen? Nee. Het verschil is niet groot, ik schat dat het ligt rond 10%. Ik doe regelmatig een steekproef en probeer de dikste draad te bestellen. Maar soms is een kleur maar van 1 fabrikant leverbaar.
De isolatiedikte van de draad is dun (thin wall), daarom lijkt de draad extra dun. Dus als je gaat vergelijken strip dan de draad.
Van draad is opgegeven het aantal draadjes met de diameter. Het aantal zal kloppen, als je nauwkeurig na gaat meten zullen de draadjes dunner zijn. Op dit moment heb ik 3 leveranciers voor draad en het is overal ongeveer gelijk. Er kan ooit afwijkende draad tussen zitten met een ander aantal draadjes met andere diameter.
Dus bij twijfel strip, tel en meet de draadjes en reken het eerst na voordat je mij mailt. Met een digitale schuifmaat is dat redelijk te doen.

Voorkomende diameters van het koper zijn:
diameter 0,20 mm -> doorsnede is 0,0314 mm2.
diameter 0,25 mm -> doorsnede is 0.0491 mm2.
diameter 0,30 mm -> doorsnede is 0.0707 mm2.

Meer info op de draad-info-pagina

Bijna nergens vermeld maar de draad met 'dunne isolatie' is van het soort FLRY-B. Het staat er nergens bij omdat veel draad producerende bedrijven deze naam niet gebruiken. Duitse bedrijven gebruiken die naam wel.